Tuesday, July 06, 2010

Masjid Sultan Az-Zahir Baybars 1269M

Masjid Zahir ialah masjid yang paling banyak disalahgunakan. Tapi bukan untuk tujuan politik semestinya. Pada zaman Napoleon ia menjadi kubu bernama Fort Sulkowski. Kemudian menjadi kilang sabun, kemudian bakeri. Pada zaman British ia menjadi stor tentera sebelum menjadi rumah sembelihan. Akhir sekali Raja Fuad menanam pokok hiasan di keliling dan di dalamnya dan dijadikan taman awam.

Masjid Zahir terletak agak terpencil daripada kawasan monumen Islam yang lain. Dibina ketika baginda baru mengasaskan kesultanan Mamluk dengan corak yang sama dengan Masjid Amru, Ibnu Tulun, Azhar dan Hakim. Masjid ini menjadi tempat perlindungan untuk pelarian Iraq dan Syria selepas serangan Mongol.

Juga masjid pertama yang dibina di Kaherah setelah pengaruh mazhab beralih dari mazhab Shafie -yang hanya membenarkan solat Jumaat didirikan di sebuah masjid sahaja dalam satu mukim- kepada mazhab Hanafi. Imam Jalaluddin As-Suyuti pernah mengajar di masjid ini.

Jika anda dalam perjalanan dari Abu Rish ke Arma menaiki bas pendek No. 14,No. 25, No. 30, atau No. 116, anda pasti akan mengelilingi masjid ini yang letaknya di Medan Zahir. Dulu aku selalu tertukar masjid ini dengan Masjid Ibnu Tulun atau Masjid Hakim.

Walaupun masih digunakan oleh penduduk tempatan, masjid ini berada dalam keadaan yang agak tenat. Kini ia sedang dipulihara. Sewaktu pergi melawat aku hampir kena tangkap dengan penyelia tapak sebab memukul gambar. Menurut penyelia tapak kerja-kerja mungin siap dua atau empat tahun lagi. Jadi aku terpaksa naik ke sutuh rumah orang untuk menengok keadaan di dalam.

1 comment:

Anonymous said...

rindunya kt mesir