Monday, September 06, 2010

Nekbat

Masa mama mengandungkan aku dia mengidam kuih ni. Tapi mana nak cari kuih ni kat Iowa? Kuih penuh tradisi ini cukup sinonim dengan bulan puasa tapi boleh saja jumpa hari-hari atas pasar. Sekali pandang nampak macam kuih bahulu kena rendam. Tapi saiz asalnya lebih kecil. Kira-kira sebesar hujung-hujung ibu jari tangan begitu. Bahannya pun lain. Selepas disira baharulah kuih ni berkembang menjadi sebesar kuih bahulu. Biasanya orang jual yang siap disira kadang-kadang boleh balik sira sendiri di rumah. Kuih yang cukup sesuai untuk warga tua.

Kaifiyat sira

Mudah saja. Kaedah yang piawai untuk menyira pisang atau labu punggi. Mula-mula masak air gula. Masukkan daun pandan dan bunga cengkih. Tunggu sehinga mendidih kemudian masukkan apa-apa yang hendak disira. Untuk pisang atau labu mungkin boleh dimasukkan awal-awal sebelum menggelegak. Untuk labu mungkin ada persediaan khusus sebelum menyira seperti direndam dalam air kapur lebih dulu.

Makcik-makcik suri rumah sila betulkan saya yang masih bujang ini.

1 comment:

hajrun said...

my fav too! walaupun bukan org kelate tp this one memang boleh buat kecur liur