Masa mama mengandungkan aku dia mengidam kuih ni. Tapi mana nak cari kuih ni kat Iowa? Kuih penuh tradisi ini cukup sinonim dengan bulan puasa tapi boleh saja jumpa hari-hari atas pasar. Sekali pandang nampak macam kuih bahulu kena rendam. Tapi saiz asalnya lebih kecil. Kira-kira sebesar hujung-hujung ibu jari tangan begitu. Bahannya pun lain. Selepas disira baharulah kuih ni berkembang menjadi sebesar kuih bahulu. Biasanya orang jual yang siap disira kadang-kadang boleh balik sira sendiri di rumah. Kuih yang cukup sesuai untuk warga tua.
Kaifiyat sira
Mudah saja. Kaedah yang piawai untuk menyira pisang atau labu punggi. Mula-mula masak air gula. Masukkan daun pandan dan bunga cengkih. Tunggu sehinga mendidih kemudian masukkan apa-apa yang hendak disira. Untuk pisang atau labu mungkin boleh dimasukkan awal-awal sebelum menggelegak. Untuk labu mungkin ada persediaan khusus sebelum menyira seperti direndam dalam air kapur lebih dulu.
Makcik-makcik suri rumah sila betulkan saya yang masih bujang ini.
Kaifiyat sira
Mudah saja. Kaedah yang piawai untuk menyira pisang atau labu punggi. Mula-mula masak air gula. Masukkan daun pandan dan bunga cengkih. Tunggu sehinga mendidih kemudian masukkan apa-apa yang hendak disira. Untuk pisang atau labu mungkin boleh dimasukkan awal-awal sebelum menggelegak. Untuk labu mungkin ada persediaan khusus sebelum menyira seperti direndam dalam air kapur lebih dulu.
Makcik-makcik suri rumah sila betulkan saya yang masih bujang ini.
1 comment:
my fav too! walaupun bukan org kelate tp this one memang boleh buat kecur liur
Post a Comment