Thursday, April 30, 2009

Girl's Day Out

Adik-adik,
sejak bila kata lawan bagi kakak menjadi senior?

Adik-adik,
Sejak bila kalian menjadi Mexican immigrant dengan memanggil semua orang señor?

-------

Choreography, Props dan Idea Asal
I.K. Tan


27 comments:

pinatbate said...

Sejak akhir-akhir ni makin ramai yang panggil diriku makcik menggantikan kakak..
apakah itu tanda hari beransur senja..??
senior..

Anonymous said...

tumpang tanya..

kurang faham apa maksud ayat ini "sejak bila kata lawan bagi kakak menjadi senior?"

kakak or abg are senior or wut..

sj je tanya..musykil.

wut to say said...

tak faham...ape mksd kakak lawan senior tu?

Jackster® said...
This comment has been removed by the author.
Jackster® said...

nak tlg jawab bley x abg akmal =D

spatutnye pkataan blawanan bagi kakak adalah abang

so kenapa ramai adik2 yg gantikan pktaan abang tu dgn sniore

mungkin begitu ye maksud abg akmal hehe =)

(comment sblm ni delete sbb mslh dgn html tags tq)

mickey said...

wah, idea gambo yg cute~!

anak nah said...

kepada yang tak faham kata lawan juga bermaksud antonim.
kakak atau abg memang senior jadi pakailah istilah yang betul.
tajuk yang panjang kalau nak bincang cuma hal-hal yang furuk macam ni patut budak-budak medik yang patutnya bijak pandai dan kononnya dapat tarbiyah mantap patut sudah makruf dengan adab-adab yang patut.
Betul dah tu Jackster.

Anonymous said...

salam

abg akmal, yup! sudah faham da..
begitu rupanya..

ntahla..kadang2 panggil abg salah..panggil senior salah..
panggil doctor pun salah..

haa..pening jugak mcm tu..
ape2pun...penggunaan panggilan yang betul pada keadaan yang betul..
mcm tu la kot..

isu lama yang x abes2~

anak nah said...

Siapa kata salah panggil abang? Tunjukkan padaku dan betulkan dia orang.

Kalau macam aku panggillah abang akmal, jangan panggil abang saja. Itu memang akan jadi dua maksud yang lain.

Anonymous said...

"Siapa kata salah panggil abang? Tunjukkan padaku dan betulkan dia orang."

yup~adalah yg begitu itu..tapi x mau la nak citer sape2 kan..husnu zon je la kat abg2 ni..mungkin adik tersilap panggil di kala itu~

tapi bagusla post ni..moga2 dpt buka mata hati adik2 utk lebih beradab bersopan. dan juga abg2 utk di mentafsir pelik pd panggilan 'abg'

bukan panggil 'abang' semata..tp rangkai nama la cth 'abg akmal'

ok.terima kasih.

muhammad nazrul syazwan bin kamarul ariffin said...

pergilah kemana2 sahaje dlm dunia,maka tiada langsung masalah seperti ini berlaku..hanye kecuali bila anda memasuki sempadan sebuah negara bernama mesir.

anak nah said...

betul tu waruk, aku dah rasa macam nak elaborate pulak topik ni

mickey said...

dah kalau panggil dokter?? masihkah xberkenan di hati abg2 ni??

*pertanyaan*

anak nah said...

Aku (tak tau org lain) amat tak setuju dgn budaya Mesir yg memanggil org ustat dan doktor walaupun byk penjelasan (alasn) yg dibagi kononnya memudahkan dan sbg doa.

Pada aku kalau abg2 dipanggil doktor kenapa kakak tak turut dipanggil doktor? Kakak tu nampak macam betul senior korang tapi kalau doktor nampak macam org asing.

Dan kalau panggil senior, ingat kita bukan di Jepun.

Tak matanglah!

muhammad nazrul syazwan bin kamarul ariffin said...

setau saye,dak medic negara lain x de la plak panggil senior derang 'dokte'..oh,takpe2..kite kene bangge dengan budaya mesir kte.

keh2..baru prasan..patut la status YM abg izwan skrg ni "hola,mi señor~"

mickey lagi :D said...

senang panggil nama terus~

mickey said...

senang panggil nama terus~

anak nah said...

Itu lagi kuang ajar. Ada ke patut org yg macam Israk (kalau aku tak kisah sgt) junior pompuan tahun dua panggil nama je.

BUkan soal susah senang, soal cerdik bangang.

Jackster® said...

*tidak nampak sbnrnye di mana salah memanggil super snior sbgai abg...(isikan dgn name mereka)

bkn super snior itu gile pangkat @ menggila mahu dipanggil abg, bkn jugak menggatal, *pening sjak bile mmanggil abg...(isikan dgn nama) itu dikira menggatal*

memanggil dgn panggilan doktor itu juga tidak salah, sniore itu juga tidak salah *bkn persoalan btl @ salah di sini ye, sbaliknye wajar @ x, ssuai atau tidak.

jgn dipandang jelik perkara yg biasa, jgn disusahkan perkara yg senang.

maaf pnjang

c's said...

scrolling down chat history~

"c's radin (2/27/2009 11:05:52 AM): salam abg akmal.. bleh x tlg try invite penerbitan_penerangan@perubatan.org masuk grup?"

fuuh

i already ensure dat its not me!

kalau ada salah silap n itu adalah saya.. harap maaf ye~

tapi kalau saya yang buat biasanya sangat mengelak nak panggil apa-apa dengan orang tak biasa.. kalau dah terdesak guna english aje..

tp biasa apa yg sye nmpk.. mmg dpn2 tapi panggil ape2.. tp kalau memaksudkan seorang snr di perbualan biasa.. ttp bhsekan abang juge..

=D

sowi~

wallahua3lam

fathiyyah said...

Salam

Erk,panggil bro boleh kan?

aduhai mesir said...

bole~~mcm aku panggil kakak2 ni 'sis'

lyanna said...

salam.

Tetiba terasa nak komen.

Kadang2-x boleh nak salahkan jr kerana x memnggil senior(lelaki) abg.

Masa mula2 ktrg sampai kat mesir-dalam jumlah yg ramai(thn 3 skrg)-ktrg seriously xtau cara hidup abg2 n akk2 kat sini..Apa yg senior buat-kami ikut.Time tu(2006),panggilan abg jarang kedengaran.Kami ingtkan memang budya kat mesir macam tu.Ye laa-seme senior2 baik2..

Then,lama2 baru tahu yg act-abg2 x kesah pon..Tapi xseme..Yg saya ingt abg kadir yg strt membahasakan diri abg tyme tu.N ktrg berpndpat abg kadir lebih selesa dipanggil abg..so,kami panggil laa abg kadir..

N kemudian kat forum perubatan bising lagi pasal pangglan ni.Abg syuib pon bising pasal nii..N pasal adab2 dak medik mesir..

Di kala seme daa relax,n berlapang dada dgn seme ni-ada seorng sahabat memnggil seorg senior lelaki abg.*****(bkn nama sebenar)-tetapi-snr itu agak idak selesa,n kata tak pelik ke panggil abg.Panggil laa akh ke,dr ke..ape2 aa..

Kami sekali lagi *pening*

PSMB thn lepas membuktikan kepelikan ini..salah seorang ajk PSMB bagitau kat adik2 jr yg baru datang..

Yang bole panggil ana abg 2 org je-adik2 ana..PAnggil aa naa ustaz ke dr ke...B4 tu adik2 ni tnye-nak pnggil apa snr2 diorng ni-n kami kata-ABANG-tapi ble macam ni-adik2 mengadu balik kat kami..

haih~!

kesimpulannya,kami jr2 tatau nak panggil apa-yg biasa dipngil abg-ktrg bole je nak panggil..

tp-kalau daa sound2 ni-buat ktrg pun pening-n then,tmbul lak kat mane2 blog-AKHAWAT medik MESIR PELIK~!

lyanna said...

maaf kalau terkasar bahasa...
cuma,nak bagitau apa yg memamng berlaku~!

Amermeftah said...

aku lebih pelik kerana kalian tak merasa pelik dengan memanggil senior, SENIOR, itu tumpuan aku, mana dtg ah?

rem aini said...

senior akmal? ke, senpai akmal?

hahahah..ke la kar lah!

eh tapi betul taw abg akmal, peristiwa yg kak yana cerita masa PSMB arituh saya saksi dengan mata kepala saya sniri ok! tak percaya tanya budak2 MARA..

ada org x selesa adek2 panggil dia abang..ada orang suka..hmm, mcm tu la

lyanna said...

senior?mana datang?

sbb rase pelik nak panggil dr/ustaz(macam pelik je actlly-)- takut sr x suka dipanggil abg-last2-klua snior..