Lama jugak saya duduk di negeri Arab tapi tak pernah saya jumpa biskut raya begini. Biskut yang saya pernah jumpa rasa lemak-lemak semata tepung tawar heber saja. Jadi tak tahulah saya dari mana atau di mana Arabnya biskut ni.
Adapun nak membuat biskut ini paling mudah di dunia. Ini sajalah biskut yang adik saya suka/tahu/rajin buat. Kenapa saya tak tahu lagi awal. Kalau tidak tiap-tiap hari pun boleh makan kuih raya. Lamun, yang menyusahkan untuk membikin biskut ini ialah bahan yang paling utama iaitu kerajinan. Maka sebagai abang mithali yang memanjakan adik sendiri saya pun cubalah buat sendiri lepas-lepas zohor sambil menunggu masuk dapur lepas asar.
Apapun, bahan yang butuh ialah
Bagaimanapun, biskut saya gagal sejak dari mula sebagaimana percintaan saya juga. Belum pun habis masuk tepung sudah jadi keras dan kering. Akhirnya sebab minyak sapi dah habis, tambah marjerin saja yang menyebabkan biskut jadi terlalu lembik dan dalam ketuhar jadi leper pula.
Pada malamnya, dalam perlawanan Scrabble hampir berlaku perdebatan antara saya dengan abah yang menegaskan ghee ialah jenama sedangkan saya pula menegaskan ghee ialah istilah.
Adapun nak membuat biskut ini paling mudah di dunia. Ini sajalah biskut yang adik saya suka/tahu/rajin buat. Kenapa saya tak tahu lagi awal. Kalau tidak tiap-tiap hari pun boleh makan kuih raya. Lamun, yang menyusahkan untuk membikin biskut ini ialah bahan yang paling utama iaitu kerajinan. Maka sebagai abang mithali yang memanjakan adik sendiri saya pun cubalah buat sendiri lepas-lepas zohor sambil menunggu masuk dapur lepas asar.
Apapun, bahan yang butuh ialah
- Minyak sapi
- Gula Kastor
- Tepung Gandum
Bagaimanapun, biskut saya gagal sejak dari mula sebagaimana percintaan saya juga. Belum pun habis masuk tepung sudah jadi keras dan kering. Akhirnya sebab minyak sapi dah habis, tambah marjerin saja yang menyebabkan biskut jadi terlalu lembik dan dalam ketuhar jadi leper pula.
Pada malamnya, dalam perlawanan Scrabble hampir berlaku perdebatan antara saya dengan abah yang menegaskan ghee ialah jenama sedangkan saya pula menegaskan ghee ialah istilah.
4 comments:
hehe gelak2 baca entri ni.. ramai org suka biskut ni, tp tak tahu la kenapa akak tak suka.. ingat2 mcm pernah rasa sekali je zaman kecik2 dulu..
mesti masa kecik akak termakan versi yg tak sedap ni, sebab tu fobia sampai tua, haha
memang sedap biskut ni, tp bila dah selalu makan tu, dah kalih pulak
ehem.. belum tua lagi, baru remaja dewasa ;p
mungkin betul juga,kot termakan versi tak sedap dulu2..
tp skrg ni pun dh makin jrg makan biskut.. raya pun byk makan kerepek je..
zaman skang mmg kerepek paling laku, sedap, tuan rumah pun mudah, tunjuk je kat kedai, hari-hari biasa pun ada
Post a Comment