Bahan yang butuh.
- Ayam atau daging
- Bawang besar
- Bawang putih
- Serbuk kari
- Asam jawa
- Santan atau susu
- Bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga
Kaifiyat.
Ayam atau daging disiang, dipotong dan dicuci sesuka hati. Bawang besar dan putih dikisar. Masukkan ayam atau daging, bawang kisaran, serbuk kari, air asam jawa, santan dan rempah ratus (bunga lawang dan seangkatan) ke dalam periuk. Kacau hingga sebati. Letakkan di atas dapur dengan api yang sederhana besar (macam masak benda-benda lain). Biar hingga pecah minyak iaitu wujud lapisan minyak di atas permukaan kuah.
Pecal. Buat jamu orang besar.
p/s (sampai hari ini aku tak tahu p/s itu singkatan untuk apa):
* Kedua-dua resepi (yang sebelum ini) berhajat kepada meletakkan periuk di atas dapur setelah bahan-bahan dicampur.
* Masakan ini lebih sedap dimasak bersama bumbang kelapa.
* Merujuk kepada perkataan alternatif, orang tua aku berpesan 'Jangan miskin cara'.
* Idil hari ini pulang dengan mulut yang tak henti-henti menyebut syukur setelah menghadapi makhluk halus bahagian lisan dengan mudah katanya. Esok giliran aku, Dr Kadir dan Pak Ten pula. Doakan kami.
2 comments:
Oh, oh, ty Inayah!
Post a Comment