- Ayam
- Bawang besar
- Bawang putih
- Kicap
- Sos Tomato atau puri tomato
- Garam (sesuka hati)
- Gula (jika perlu)
- Ubi kentang (optional)
- Cili (optional)
- Tomato (optional)
- Kayu Manis
- Bunga Lawang
- Bunga cengkih
Kaifiyatnya.
Ayam disiang dan dipotong sesuka hati dan di basuh. Masukkan ke dalam periuk. Bawang besar dan putih dikisar. Masukkan juga ke dalam periuk. Masukkan kicap sedikit demi sedikit sehingga warna agak-agak menjadi hitam. Masukkan sos tomato dengan jumlah yang lebih sedikit daripada kicap. Kacau semuanya hingga sebati. Boleh peram dahulu sesuka hati. Atau letak terus di atas dapur dengan api yang kecil. Tutup periuk dan biarkan hingga masak.
Mulahazah.
Bahan-bahan optional boleh dimasukkan setelah masakan sudah mula mendidih. Tomato dan cili seeloknya dimasukkan hujung-hujung. Pastikan api sentiasa kecil dan periuk ditudung kerana masakan ini dimasak dengan wap. Biasanya mama tidak memasukkan bahan-bahan rempah yang di hujung kerana anak-anaknya tidak suka. Jika guna kicap manis, masukkan garam. Jika guna kicap masin, masukkan gula.
* Pohon bunga kesayangan mama.
4 comments:
butuh? aww. hahahaha. orang sini sensitif la aku cakap butuh2 ni. dia kata mencarut. tapi aku buat dek jer hahaha
kt sini,masakan sedemikian lebih popular dgn nama `campak`.prinsip 3K, campak-masak-lantak
bersyukur dgn rezeki yg dikurniakn..
Super color scheme, I like it! Keep up the good work. Thanks for sharing this wonderful site with us.
»
Post a Comment