Friday, May 15, 2009

Masjid Ayasofya

Mengadap Sultan Setambul VIII

Orang Muar mendesak supaya diupah seorang pemandu agar ziarah jadi lebih bererti. Antara kami ada yang enggan atas dasar kewangan. Akhirnya aku antara yang enggan bersama yang lain mengalah. Nyata dengan bantuan pemandu lawatan menjadi cukup berbeda.

Kata pemandu yang namanya sudah lupa -kalau kau orang ingat tolong cakap- Aya Sofia menjadi lambang toleransi agama dengan nama Allah dan Muhammad terpampang sedang mozek Maryam memangku Isa tidak dipadam. Ya, ya, pluralism...

Muhammad Sang Rasul
Cakera besar bertulis nama-nama Allah, Muhammad, Abu Bakr, Umar, Uthman, Ali, Hassan dan Hussain ditambah pada kurun ke-19 di bawah kelolaan Sultan Abdulmecid bagi menambah cakera-cakera kecil yang lama di mihrab.

Untuk orang-orang Syiah...

Ruang solat sultan yang bersambung terus dengan Istana Topkapi.

Kata pemandu lagi, kata orang Aya Sofia seolah-olah ditakdirkan untuk menjadi masjid kerana altar asal untuk gereja benar-benar hampir mengadap kiblat. Kesot ke kanan sikit saja.

Ada juga kata orang, Setambul bandar suci keempat umat Islam...

Allah Kabulese

5 comments:

megatkanzaki said...

Nama dia Gokhan

Sama macam nama player kat jersi asle
cuma tak ada anal. eh silap type, unal.
Gokhan Unal

Amermeftah said...

Ye betol!

Memori kau lagi power dari aku!

Ceh, kesilapan yang disengajakan...

Mr W. A. A. said...

tidokkey mozek maryam memangku isa tuh memey keno tutup tiko pemerintohey uthmaniah pastu mustafa kamal ataturk kikih semula?

bbbetul kalu aku saloh.

Amermeftah said...

Oh, aku tau semua org tau pasal tu, sebab tu aku tok oyat. Tapi siri lepah ni aku oyat.

megatkanzaki said...

Owh alhamdulillah masih ingat
Haza min fadhli rabbi
tapi banyak jugak benda-benda yang aku mahu lupakan tapi susah

(masih melancholic)