Monday, July 27, 2009

Adab-adab Menziarah Orang Sakit


Menziarahi orang sakit sangat dituntut Islam. Ia menjadi salah satu daripada hak muslim ke atas muslim sebagai yang dikhabarkan Nabi.

Adapun selepas, semacam adab-adab menziarah pesakit yang sudah makruf, berikut ialah beberapa adab-adab tambahan:
  • Berbaju batik
  • Mengambil gambar pesakit
  • Menggunakan flash ketika mengambil gambar pesakit
  • Membawa bendera Jalur Gemilang (jika perlu)

11 comments:

maskedfacies said...

aku x thn nk komen.

beraju batik?

c's said...

da agak da~ check website berkenaan.. mmg pon~

urm.. tp sy ade satu soalan..

klu org derma ikt persatuan.. persatuan tuh mesti smpikan terang2an ke x? pasai org tau die da sumbang, die xnk tau ke sumbangan tu da diserah ke lum?

xkasi tau, org kate sumbangan lesap
kasi tau, org kate riak [pulak~]

maka?

tp sekurgnye sye lega berita allahyarham ammar meninggal dikeluarkan n tersebar scr sah, n lebih kasihan pada allahyarhamah yasmin ahmad.. da femes2 cmtu pun.. wktu allahyarhamah tgh koma org bleh kata alfatihah da~

wallahua3lam

Anonymous said...

mungkin berbaju batik baru pulang dari majlis....

or lbh kepada penulis
lupe adab sesama org islam

PINATBATE said...

Akak bangga dengan adab pakai baju batik dan kibar bendera
Malaysia tu..
memang patriotik habes..
mujurlah tak ada adab berdiri sambil menyanyikan lagu Negaraku sebelum bersurai..

kilah said...

lalu,ignore presence org yg konon2nya tk sekufu dgn menanyakan soalan yg terang2 an org tk sekufu tu tahu...
annoying gile..
kalo org jawap adelah pn annoying jugak..
give me a brief answer other than adelah or apa2lah boleh?

Jackster® said...

agresif =)

asele said...

weh, bendera tu aku yg bawak kasik derang ah... da pinjam slame bertaun2 br tingat nk pulangkn... igt nk bg kt asyir tgk teserempak plak kt situ...

Anonymous said...

xslh berbaju batik..xkire la br blk dr mjls or g amek wang ehsan.tp prlu ke amek gmbo..kih3 mcm nk msk paper plak kn

klu die x amek gmbo..org xtau die g ziarah pkai bj batik..

bl dh bergmbo,org yg brbaju batik..snyum2 sengih manakala yg sakit..trpkase buat2 senyum2 n sengih2..lu pk la sndr..

sebatangklobot said...

ish2, anta ni, mana beradab sesama muslim ni. Mana hikmah dalam menegur.

Saya tak kesah pn kalo nk tegur org lain, tp kalo sy yg ditegur, mesti teguran itu sy anggap takde adab dan tidak berhikmah. Tegur saya, otomatik tak beradab, tak pandai hikmah.

ada satu lg adab menziarahi orang sakit, kalo ada kehadiran manusia lain yg tak masuk dalam rancangan, jangan ditegur mesra, biarkan diorang. Kita duduk je dipenjuru berbual sesama kita.

Tunggulah berjam pn takpe, kite tunggu sampai semua manusia tersebut balik, barulah menjalankan tugas2 publisiti.

Amermeftah said...

mimi:
beRbaju batik, aish susahnya konon cikgu BM ni

raden:
keadaannya macam diluah mati emak ditelan mati bapak dikulum mati anak, tgk balik entri ain riak aku, kalo nak derma memang buat aje biar org nak kate riak ke apa, tapi kalo nak amek gamba, nak buat aje gak ke

tapi kalo tak siarkan aku tak terpiker pon duit tu lesap, aku husnu zhon je, kah kah kah

ye, pasal ammar pun tiba-tiba org kumpul dumah aku utk tunggu berita sahih dan kami dpt pon secara sahih dari org yg sahih berada di tempat kejadian

anon satu:
ye agaknya baru balik kenduri, tapi cantik kan baju batik tu, ada biru ada hijau ada merah, kaler primer gitu

kak pinat:
isy kak pinat ni, nakal lah ...

kilah:
kah kah kah, yg atas tu aku tak berapa nak paham, yg seken tu aku paham

jackster:
eh? agresif? aku pikir lawak je, kau tak rasa lawak? =P (aku jarang pakai emoticon lidah terjelir ni tau)

asele:
kebetulan gila kan, ada jodoh pulak kau ngan diorang, aku ingat kau pakat nak jumpa diorang kat sepital, bapaklah itu bendera yg kita pakai time first time naik sinai lima thn dulu ke? jauh gila pinjam bendera

anon dua:
entoh le, org lain amek gamba gak kat sepital, tapi tak nampak mcm ada choreographer pon

klobot:
maafkan ana kalo ana tegur ente tak berhikmah, pasni asal nak tegur ente je ana akan semakan dalam pale ana, mesti berhikmah

terima kasih sebab menjelaskan lagi keadaan, ana memang lupa adab-adab yg lain tu, maklumlah belum khatam mengaji, tak cukup tarbiyah

asele said...

ha ah... bendera time sinai lima taun lepas.. hikhik..