Tuesday, June 02, 2009

Kemenangan Uncle Chot

Uncle Chot menang. Tapi junior aku yang taksub politik kata menang apanya Umno tak kalah. Macam bubuh penalti tak ada goal keeper. Esoknya junior aku yang aktivis gila ni bagi pulak artikel yang kata kemenangan Uncle Chot di Penanti ialah kejatuhan PKR. Lantaklah masing-masing.

Uncle Chot atau Chot Man, sebab ada satu orang lagi Chot, Chot Lah, ialah rakan sekerja abah. Pernah jadi bos abah sebelum abah ganti dia. Dia berhenti kerja situ pun sebab kononnya nak jadi setiausaha politik Anwar. Memang orang Anwar sejak Anwar masih Umno lagi.

Bila Anwar kena sack, dia antara orang pertama ikut Anwar keluar dan bila Parti Keadilan Nasional mula tertubuh dia jugalah antara penggerak awal sekurang-kurangnya peringkat Pulau Pinang. Kira golongan awa'il lah. Rumah dia ialah rumah pertama yang mengibarkan bendera Keadilan sekurang-kurangya di kawasan Tingkat Bukit Kecil Dua. Masa tu, bendera PKR belum ada calit merah lagi.

Aku kurang memori tentang PRU tahun 90. Walaupun Kelantan dimenangi APU waktu tu. Aku cuma ingat bila balik kampung, banyak sangat jumpa pintu gerbang APU, Angkatan Perpaduan Ummah gabungan PAS dengan Semangat 46, BERJASA dan HAMIM. Waktu tu kalau jumpa poster Ku Li kami masih akan tabik.

Aku ingat masa PRU tahun 95 waktu tu baru darjah lima. Tapi dalam kelas duk sibuk pasal politik. Zaman tu, siapalah nak sokong PAS. Seingat aku yang sokong PAS hanyalah aku, Nik Mohd Ridhwan dan Ahmad Amjad. Sekarang aku tak tahulah budak-budak tu tapi PAS masih parti pilihan aku. Budak-budak yang lain semua biru.

Masing-masing gaduh berdebat. Paling kuat berdebat biru berkarat Saiful Azri tapi budaknya sembahyang kuat. Sampai si Marlissa Musa pulak siap kata P-A-S, Parti Ajaran Sesat. Entah apa yang sesat yang PAS dah buat aku pun terpinga-pinga. Mak bapak aku di rumah sembahyang bang saja lagi. Entahlah agaknya dia orang ni dah khatam kutub sittah tak tahulah.

Tapi itu zaman Jakpa Tonggek tapi kau orang jangan, orang sekarang pun ada lagi yang cakap macam tu dekat PAS. Pemikiran Jakpa Tonggek. Sekali tu budak-budak tanya dekat cikgu Alam dan Manusia siapa yang akan menang PRU. Cikgu tu pun jawab errr... Buat-buat hesitate konon neutral. Lepas tu jawab BN kot padahal dalam hati dah yakin for sure BN menang.


Sekolah rendah aku memang bodek Umno habis. Maklumlah sekolah harapan negara. Sekolah Melayu Tertua di Malaysia pulak tu. Cuba tengok dalam buku sejarah tingkatan satu.

Aku ingat lagi, satu Taman Sri Nibong tak ada siapa berani pacak bendera PAS kecuali Uncle Aziz sebelah rumah (dia panggil Uncle Chot, Chut). Orang Pulai Chondong, dia memang kaw-kaw punya. Hijau luar dalam. Sebab dia tahu abah pun sokong PAS maka dia pacak bendera tu kat pagar antara rumah kami.

Sekali tu Arifin dengan Anis anak Uncle Harun naik basikal lalu depan rumah kami cakap eleh nanti kita pasang bendera BN lagi besar. Tapi tak pasang pun, nak kata takut tak relevan, over-confident kot.

Masjid Jamek Sungai Nibong lagi best. AJK masjid kena conquer dengan Jawatankuasa PAS kawasan. Tok bilal dia, Pak Leh, YDP PAS kawasan. Dia ni patutnya jadi Sultan Brunei tapi sebab tok nenek dia lawan British jadi kena buang.

Tok imam muda, Ustaz Taufiqurrahman lagilah. Masa PRU 99, sebelum dan selepas PRU dia bantai cukup-cukup dalam khutbah. Sampai abah kata ada orang Umno bangkit keluar pergi sembahyang kat masjid lain sebab tak tahan. Khutbah semua sendiri punya, bukan macam kat Kelantan nun. Kena cengam dengan MAIK.

Macam itulah, manisnya jadi orang dagang. Tapi bila aku tanya orang Muar, bukan orang Muar secara umum, ni orang Muar watak dalam hidup aku, dia kata dia rasa biasa saja. Katanya sebab orang Johor baik-baik kot. Apa kata aku kahwin dengan orang Johor, anak orang Umno? Murkalah Ayahanda Patih Megat...

6 comments:

maskedfacies said...

Mana sekuknya?

Amermeftah said...

ah...

ini aku karang sejak tengah malam semalam

dariana said...

salam. letak islam paling hadapan dalam perjuangan. party/jemaah/kumpulan islam saja yg diterima Allah. seorang dua pimpinan yg terseliuh dari rel perjuangan itu perkara asam garam. perselisihan adik beradik, carik2 bulu ayam. namun kena hati2 dengan 'batu api' media perdana, mereka mahu lihat bara dan nyala membakar jemaah!

Amermeftah said...

Allah Allah Allah!

nakula sadewa said...

junior Amermeftah itu bukanlah taksub politik..dia hanya mahu membaca dan berfikir sahaja

Amermeftah said...

Kah kah kah, jumpa pula. Tapi dari sisi lain macam itulah nampaknya.